sunnuntai 13. tammikuuta 2013

*SAUNA*


Saunassa vietetään perinteisesti aikaa ystävien ja perheen kesken.
Sielä puidaan niin ilot kuin surut ja jaetaan syvimmät tunnot ja salaisuudet.
Mummoni saunassa oli aina kodikas tunnelma. Vaikka vesi lämmitettiin padassa ja hiukset pestiin vadissa oli saunominen lapsellekin elämys joka jäi mieleen. Talvisin saatoimme käydä lumihangessa pyörimässä ja sitten juoksimme kirkuen sisälle saunan lämpöön. Revontulet koristi pakkasyön maisemaa taivaalla.

***

Traditionally having a sauna means spending time with family and friends. It is a place for sharing joy and grief, as well as deepest feelings and secrets.
My grandparents' sauna had always very cosy ambiance. Even though bathing water was heated in a cauldron and there was no shower, having a sauna was an unforgettable experience even for a child. At wintertime we could quickly roll over at snow and then run fast back to the sweet warmth of sauna, while the northern lights were decorating dark skies.

***

Toisessakin mummilassa oli sauna. Palasaippuan tuoksu ja myöhäisen illan aurinko loi tunnelman jota ei voi sanoin kuvailla. Se vaan jäi mieleen kauniina muistona jota on hyvä vaalia. Samaisen mummolan pihapiirissä oli myös savusauna, jossa oli isoisäni äidin toimesta syntynyt perheen lapia. Hän -etunimeltään Vappu- oli kylän lapsenpäästäjänä (kätilönä), paikallisesti sanottuna poarmuskana tunnettu siitä, että hänen avustamissa synnytyksissään ei kuollut yksikään lapsi, mikä siihen aikaan oli erittäin harvinaista.
Tuossa savusaunassa asui myös 1910-luvulla saunamies perheineen. Kun Pikkulan (isovanhempieni talon nimi) väki saunoi, odotti  savusaunassa asuva perhe tuvassa kunnes saunominen oli ohi. 

***

My other grandparents had as well a sauna. Late night sun together with a lovely scent of traditional soap bar created an atmosphere that cannot be described. It just has been left as a beautiful memory to cherish. There was also another sauna in the same courtyard, a very traditional smoke sauna, one without a chimney. It had as well been used as a local place of that village for giving birth. My grandfather's mother was well known as a "midwife" who never lost a child nor a mother, which was not very common at those days. The same sauna  also served as a home for a "saunaman" and his family at approximately 1910. While the sauna was occupied, that family was waiting inside the house until bathing was over and they could return home.

***

Halusin tuoda uuteen saunaan näiden saunamuistojen tunnelmaa,
 tuulahduksen menneestä nykyajan ylellisyyteen yhdistettynä.
 Saavutimme savusaunatunnelman tummalla sävyllä seinissä, lauteissa ja rapatussa kiviseinässä. Laatoiksi valitsimme klassisen  valkoisen 10x10 laatan sellaisenaan. En halunnut liikaa värejä viemään huomiota lauteista ja kauniista hanasta, 
joka muotoilultaan on erittäin klassisen romanttinen.
Puukiuas on ainoa oikea valinta vanhan talon kellarisaunaan. 
Sen lämpö on pehmeä ja palavien puiden räiske ja valo tuo rauhallisen ja kodikkaan tunnelman saunaan.

***

I wanted to bring the atmosphere of these sauna memories to a new sauna, combined with modern day luxuries. The ambience of smoke sauna was achieved by using dark colours in benches and panels, as well as masonry walls. As ceramics I chose white 10*10 cm tiles.  I didn't want to use too much colours as they would steal attention from benches and very beautiful and classically shaped romantic faucet. A firewood powered stove is the one and only right choice for a basement sauna of an old house. It's heat is soft and the light and sound of burning wood gives a peaceful and cosy atmosphere for a sauna.

***

Saunaneteisen tunnelma on myös muistutus menneestä. Vanha pyykkisaavi ja huopa ovat olleet tämän talon asukkaiden käytössä aikanaan. Kauniisti krakeloitunut renginkaappi kätkee sisälleen saunojan perustarvikkeita saippuasta hajuveteen 
sekä koristaa eteistä kamiinan ja vanhan ranskalaisen retkituolin kanssa. 
Parafiinikäyttöinen kamiina lämmittää kylmän eteisen riittävän hyvin.
Salmiakkiruutulattia tuo eteiseen klassista arvokkuuta, minkä kruunaa kaunis rautasänky,
jossa voi vilvoitella.

The atmosphere of the dressing room is also a blast from the past. The old laundry tub and the blanket have been used by residents of this house in the past. The beautifully crackled closet at the wall is a place for the basic needs of sauna, soaps and perfumes, for example. As decoration there is also an old French camping chair and a stove. The stove is also used to heat up the cold dressing room at winter times. The floor is covered with black and white tiles to give a certain dignity together with a beautiful iron bed that is used as a  place for cooling down.

30 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Voi miten ihana ja tunnelmallinen saunapostaus <3

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihanan näköistä-TYKKÄÄN!!! <3
//Rebecka

Kikke kirjoitti...

Voi apua miten nättiä ja niiiiiin tunnelmallista <3
Tuola saunassa taatusti mieli ja sielu lepää :)

Pilvi kirjoitti...

Oi oi, olen varsinainen saunafriikki, joten tämä tekee vaikutuksen. Kertakaikkiaan tyylikästä, harkitsen valittua ja kaunista. Kyllä kelpaa saunoa.

Jonna kirjoitti...

Tämä on aivan mielettömän upea <3 <3

Unknown kirjoitti...

Aivan ihanan tunnelman olette saunaan luoneet ! Ihania esineitä !

Hanne Valkoinenleinikki-blogi kirjoitti...

Ihastuttavan kaunis kokonaisuus!
Tuolla on ilo saunoa!

Meillä on kotona sähkösauna ja sen antama lämpö on aivan toisenlainen kuin mökin kunnon puukiukaan lepposia lämpö:)

Koilen nyt kolmannen kerran, joko onnistus. Tuo sananvahvistus on ihan sieltä:)
Neljäs yritys.

Iida Emilia kirjoitti...

Ei voi olla totta! Voiko kauniinpaa saunaa ollakkaan??? Siis aivan mahtava...just teidän näköinen; persoonallinen, tunnelmallinen, vanhaa henkeä huokuva. Tuolla saunominen on kyllä elämys <3

Ihana tarinakin sulla oli kerrottavana! Ja nyt sain kivan idean, kun omistan tuon samanlaisen "kantokopan" laseille, niin nyt laitankin sinne saunajuomat :)

Leppoisia löylyjä :)

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

Kiitos Eija <3

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

Kiitos Rebecka:) Oletkohan se keneksi sinua luulen...;) jos olet niin ehkä joskus tuut meille saunomaan...? ;)

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

Kyllä! Mieli lepää ja olo on ku uudestisyntyneellä kun tuola käy löylyttelemässä... :)

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

Kiitos kauniista sanoista Pilvi :)

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

<3 :)

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

Vanhoissa tavaroissa on tunnelmaa jota ei muualta voi saada. ne on nähneet paljon elämää... :)

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

Hanne kiitos kärsivällisyydestä. nyt pitäs sanavarmenteen olla poispäältä :) puukiuas tekee aidon saunan!! :)

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

Iida Emilia kantokoppa on niin kätevä saunassa!! :) Saunaan liittyy meidän perheessä ja suvussa niin paljon muistoja että tässä oli vain murto-osa tarinoista. Fiilis lertoo kuitenkin enemmän kuin tuhat sanaa.... :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihana sauna!! Onko teillä suihku saunan yhteydessä vai ihan omassa pesuhuoneessa? Meillä on kanssa vanha rintamamiestalo ja suunnitellaan saunaremonttia, joten siksi kyselen :)

Kamomilla kirjoitti...

Huippuhieno!!!

Puppis kirjoitti...

Sinulle on tunnustus blogissani. Niin, ja upea sauna! :)

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

Moikka! Suihku on meillä tosiaan siinä saunan yhteydessä niinkuin monesti tämän ikäisissä taloissa. Meillä oli ennen suihku eri paikassa ja silloin ei voinut löylyttää samalla kun joku oli suihkussa. Nyt on kuitenkin suihkun paikkaa vaihdettu ja löylyn heitto ei haittaa suihkussa olijaa yhtään. Tämä järjestely on varsinkin lasten kanssa tosi kiva juttu kun aina joku haluaa vilvotella suihkun alla, niin ei tule sitä ramppausta saunaan ja pois... :)

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

Kiitos :)

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥ Oi, eihän tässä voi kuin huokailla ihastuksesta :) ♥

Sateenkaarentaa Riikka kirjoitti...

Kiitos Mirjami piipahduksestasi blogissani, ja näistä ihanista inspis-kuvista. Tosi kaunis sauna ja vilvoitteluhuone, ihan kyllä minun makuuni. :)
Mistä tuo kaunis hana on peräisin?Juurikin tuollaiset haluaisin myös meidän kylppäriin..

Riikka

Anonyymi kirjoitti...

Eikä - mikä ihanuus tuo kuvassa 7/14 oleva seinähylly on? Miten suloinen! :)

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

Hei Riikka! Kiitos. :) Hana on tuotu saksasta ja mieheni on itse komponenteista koonnut sadesuihkun jotta saatiin juuri tuohon tilaan toimiva ja oikeanlainen sadesuihku..
Hyvin meidän hanaa vastaava hana on myynnissä Bauhaussissa.

Ninian By Hanna-Riikka kirjoitti...

Jestas miten upea!!! Pääsisipä joskus tekemään meillekin saunaremppaa!

Anonyymi kirjoitti...

hih, kiitos kutsusta-tulisin mielelläni noin tunnelmalliseen saunaan ja tiloihin..mutta emmme tunne toisiamme, seuraan ilolla sun blogia!
Rebecka

Willa Wanillan Mirjami kirjoitti...

Keltaisen tuvan emäntä seinähylly on vanha renginkaappi josta ovi on jo hukkunut ja maalit ovat kauniisti krakeloituneet... <3

allidaalia kirjoitti...

Aivan ihana tunnelmallinen !
Kaikki pienet yksityiskohdat kruunaavat tämä saunan.
Mukavaa Viikonloppua !

Anonyymi kirjoitti...

Upea sauna! Olemme tekemässä saunaremonttia ja omasi vastaa aikalailla sitä mitä itsekin olen ajatellut. Minua kiinnostaisi, mitä puuta lauteet ja seinät on? Onko itse värjättyä vai tuollaisena ostettua?